16 Mayıs 2013 Perşembe

Google'de en etkin arama yöntemleri

PÜF NOKTALAR 
    İnternet’te arama yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz   gerekmektedir. 

  •  Arama kelimelerinin sonunda ekler varsa bu ekler kaldırılmalıdır. Örnek Olarak; "protokoller" yerine "protokol"
  • Arama yaptığınızda arama sayfasında çok fazla sayıda site geliyorsa aramayı daraltabilirsiniz. Örnek Olarak; " Güvenlik" yerine " Ağ Güvenliği"


  • Aradığınız kelimelerinin arasında sadece boşluk bırakılmalı ya da arama operatörlerinden ( + , " “, - ) biri kullanılmalıdır.      
 Aramanızda kullanacağınız terimleri doğru seçmeniz, ihtiyaç duyduğunuz bilgilere ulaşabilmeniz için önemlidir. Harabeler hakkında genel bilgi arıyorsanız en genel ifadeyi kullanın–Harabeler.
  • Ancak çoğu kez birden çok terimin kullanılması daha verimli sonuçlar verir.   Örneğin; İznik’te arkeolojik kazı yapmayı planlıyorsanız arkeolojiiznik kelimelerini birlikte girdiğinizde aldığınız sonuçlar, Arkeoloji ve İznik kelimelerini tek tek girdiğinizde aldığınız sonuçlara göre daha iyi olacaktır ya da arkeoloji kazı İznik çok daha iyi sonuçlar karşınıza getirebilir.
      Google aramalarının büyük-küçük harf hassasiyeti yoktur. Tüm harfler, nasıl yazarsanız yazın, küçük harf olarak algılanacaktır. Örneğin kadir has üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve KaDİr HaS ÜniVERSitesi hep aynı sonuçları getirecektir.
  • Google, sadece tüm arama terimlerinizi içeren sayfaları sonuç olarak getirir. Terimler arasına “and” (ve) girmenize gerek yoktur. Terimlerin yazılış sırasının arama sonuçlarını etkileyeceğine dikkat ediniz. Aramanızı sınırlamak için daha fazla terim girebilirsiniz. Örneğin Antalya’da bir tatil planlamak için kısaca tatil antalya kemer yazabilirsiniz.

Google’da Temel Operatörler



 •+ Operatörü: Sık kullanılan bir kelime istediğiniz sonucu almanızda önemliyse, kelimenin başına “+” koyarak aramaya dahil edebilirsiniz. (“+” işaretinden önce boşluk bıraktığınızdan emin olunuz.) (Örneğin: Star Wars Episode +I)



 •‘’ ‘’ Operatörü: Bazı durumlarda sadece belirli bir ifadeyi içeren sonuçlara ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu durumda arama terimlerinizin başına ve sonuna çift tırnak koyun. Şarkı sözleri, İsimler vb. (örneğin "Star Wars Episode I")



 •- Operatörü: Aradığınız terimin birden fazla anlamı varsa (örneğin çay, hem sıcak bir içecek hem de bir tür akarsu anlamına gelir) istemediğiniz anlamı ifade eden kelimelerin önüne eksi (“-”) işareti koyarak arama işleminizi daha da özelleştirebilirsiniz. (Çay -akarsu)



•“Kendimi Şanslı Hissediyorum”: Arama terimlerinizi girdikten sonra “Kendimi Şanslı Hissediyorum” düğmesini denemek isteyebilirsiniz; bu düğme sizi doğrudan Google’ın sorgunuz için bulduğu en ilgili web sitesine götürür. Tüm arama sonuçlarını göremezsiniz, ancak görseydiniz “Kendimi Şanslı Hissediyorum” sayfası ilk sırada olacaktı.

   •Örneğin Kadir Has Üniversitesi ana sayfasını arıyorsanız sadece khas yazıp Google’da Ara düğmesi yerine “Kendimi Şanslı Hissediyorum” düğmesine tıklayın. Google doğrudan sizi “www.khas.edu.tr” sayfasına götürür.



  •Google, kendisi için özel anlama sahip sorgu kelimeleri olan çeşitli gelişmiş operatörleri destekler. Tipik olarak bu operatörler arama işlemini etkilemekte ve hatta Google’a farklı türde arama yapmasını söylemektedirler.

•Link: [link:] sorgusu belirtilen web sayfasına bağlantı veren web sayfalarının listesini verir. Örneğin [link:www.khas.edu.tr] Kadir Has Üniversitesi ana sayfasına işaret eden bağlantılara sahip web sayfalarının listesini verecektir. “link:” ile web sayfasının URL’si arasında boşluk olmamalıdır.





Site: Sorgunuza [site:] eklerseniz Google sonuçları, verilen etki alanındaki web siteleriyle sınırlar. Örneğin [yardım site:office.microsoft.com/tr-tr/] ifadesi www.office.microsoft.com.tr içerisinde yardım konularıyla ilgili sayfaları bulur. [yardım site:com] ifadesi .com uzantılı URL’lerde yardım hakkında sayfalar bulur. "site:" ile etki alanı arasında boşluk olmamalıdr.

Filetype: Sorgunuza [Filetype:] eklerseniz Google size hangi dosya formatında arama yaptıysanız o dosya formatındaki sonuçları getirir. Örneğin [Eğitim filetype:pdf] ifadesi eğitim ile ilgili tüm pdf dökümanlarını karşınıza getirir.



•Hesap Makinesi: Google’da arama çubuğuna örneğin 34*56 yazıp enter’a bastığınızda bu işlemin sonucuna ulaşabilirsiniz.

•Bir film ile ilgili bilgilere de Google’da kolayca erişebilirsiniz. Arama çubuğuna Movie:filmAdı yazmanız yeterlidir. Örneğin: movie:Lord Of The Rings, movie:Hobbits vb.


Google’da Resim Arama


Google’da istediğiniz boyutlarda resim arama yapabilirsiniz.



•Arama çubuğuna arayacağınız resim ile ilgili kelimeyi yazdıktan sonra ‘’enter’’ tuşuna basınız.



•Gelen arama sonucu sayfasında sağ tarafta bulunan ‘’Görseller’’ linkine tıklayarak aradığınız kelime ilgili resimleri görebilirsiniz.



•Ayrıca ‘’Tüm Boyutlar’’ seçeneği ile de resimlerin boyutlarını filtreleyebilirsiniz.













Google’da Resimli Arama





Aramak istediğimiz resmi iki yoldan upload etme seçeneğiniz bulunmaktadır. Birinci yol direkt olarak url adresini yapıştırabilirsiniz veya bilgisayarınızda ya da başka bir internet sayfasında olan resmi sürükle bırak yöntemi ile aşağıdaki resimde bulunan alana bırakarak resmi upload edebilirsiniz.









Aramak istediğiniz resmin upload işlemi bittikten sonra resim ile ilgili tüm sonuçlar gelmektedir. Ayrıca farklı boyutlarda resim aramak için ‘’Diğer Boyutlar’’ kısmından yararlanabilirsiniz.








Konuyu Sosyal Ağlarda Paylaş :

Sevda Yıldırım Hakkında
Öyle sıradan gülüşleri olan bir şeyden çabuk sıkılabilen tahammül derecesi az olan birisiyim. Sosyal medya uzmanlığı kursunda aldığım eğitim ile kendime bu bloğu açtım.

0 yorum:

Yorum Gönder

ip adresiniz

ip adresi

Takipçilerim