Www ( world Wide Web ) yani dünyadaki bilgisayarların birbiriyle iletişim kurabildiği, görüntü, ses, veri paylaşımının yapılabildiği global bir ağdır. Bu ağa üye olan milyonlarca bilgisayar web sayfalarını düzenleyip belli bir web sunucusu üzerinde yayınlıyor. Her bir sitenin kendine ait www… ile başlayan bir web adresi vardır. Bu web adreslerini görüntelememize yarayan çeşitli yazılımlar vardır. Bunlara web tarayıcı (Browser) denir.
WWW, Web, ya da W3 (World Wide Web), yazı, resim, ses, film, animasyon gibi pek çok farklı yapıdaki verilere kompakt ve etkileşimli bir şekilde ulaşmamızı sağlayan birçoklu hiper ortam sistemidir. Hiper ortam, bir dokümandan başka bir dokümanın çağırılmasına (navigate) olanak sağlar (iç içe dokümanlar). Bu ortamdaki her veri (object), başka bir veriyi çağırabilir (link). Link, aynı doküman içinde başka bir yere olabildiği gibi, fiziksel olarak başka bir yerde (internet üzerindeki herhangi bir makinada) de olabilir. Bütün bu farklı yapıdaki veriler uygun bir standart ile bir arada kullanılıp bir Web Listeleyicisinde (Web Browser) görüntülenebilir. Web'in diğer bir işlevi de, öteki bazı internet servislerini kendi içerisinde barındırmasıdır (ftp, gopher, news, wais gibi).
Web uygulamaları (Web sayfaları),Web Listeleyicilerinde (Browser, Gezgin, Tarayıcı) görüntülenir. Web sayfaları, başka sayfalara ve değişik türden verilere hiper linkler içermektedir. Buralara fare ile tıklayarak, başka sayfalara, oradan da başka sayfalara geçeriz. Bu aslında çok basit bir bilgiye ulaşım modelidir. Web Sistemleri, kullanılan platformdan bağımsızdır. Bir Macintosh, Pc ya da Unix Web Listeleyicisi aynı sayfaları, aynı şekilde alırlar. Sayfaların alındığı Web Servisleri de farklı bilgisayar platformlarında olabilir. Web Listeleyicileri ve Web Servis Sağlayıcı Ortamlar hemen hemen tüm dünyada her yerde vardır ve global olarak kullanımları üstel bir şekilde artmaktadır.
Web yapısının bu kadar çok kabul görmesinin bazı sebeplerini sıralamak gerekirse :
***Her şeyden önce Web, açık bir sistemdir. Platform, bilgisayar, işletim sistemi vb bağımlı değil.
***Web üzerinden pek çok bilgi kaynağına kolayca erişilebilir.
Web uygulamaları geliştirmek ve bunları kullanıma sunmak çok kolaydır. Çoğu durumda, uzmanlık gerektirmiyor ve fazla bilgisi olmayan birisi bile Web sayfaları dizayn edip kullanıma sunabilir. Web ortamları artık son derece dinamik. Java ve ActiveX kullanarak, tamamen konfigüre edilebilir client (istemci) uygulamaları geliştirmek mümkün. Java kullanarak, söz gelimi bir firma, ürün tanıtımları için, dinamik bir şekilde kendiliğinden oluşan uygulamalar yaratabilir ve sayfa içerikleri kendiliğinden değişebilir. Bir kullanıcı, isteğine bağlı bir şekilde, bağlandığı bir veri tabanından bilgileri istediği gibi farklı gruplarda isteyebilir (client side corporation). Aranılan bilgilere, birtakım tarama mekanizmaları (Search Engines) sayesinde kolayca ulaşılabilir. Klasik Web tanımı böyle.
1996'dan sonra, Web'in başka bir işlevi daha ortaya çıktı : Web aslında bir işletim sistemi!! Birbirine bağlı bilgisayarlar arasında veri paylaşımı için kuralları olan, iyi bir grafik ara birimli bir işletim sistemi. Şu an bile, Web arayüzü ile, sabit diskimizdeki dosyalar arasında gezinebiliriz. Tıpkı, başka bilgisayarlardaki sayfalar arasında gezindiğimiz gibi. Web arayüzlü işletim sistemleri konusunda ciddi araştırmalar var.
Word Wide Web Nasıl Çalışır ?
*****1) World Wide Web, Internetin en hızlı büyüyen ve en yenilikçi bölümüdür. Web’e bağlandığınızda metin, grafik, ses ve videolardan oluşan multimedya sayfalarına bakabilirsiniz. Web, bir yerden başka bir yere atlamanızı sağlayan hipertext linkleri kullanır. Hipertext linklerini kullanmanızı ve Web sayfalarını izlemenizi sağlayan lisana hypertewt Markup Language, bilinen adıyla HTML denir.
*****2)Web client-server modeliyle çalışır. Client yazılımı-Web Browser olarak bilinir- sizin bilgisayarınızda bulunur. Server yazılımı ise Web hostu üzerinde çalışır. Web’i kullanmak için önce bir Internet bağlantısı yapmanız gerekir, sonra Web browser çalıştırılır.
*****3)Bir Web browserında ya gitmek istenilen hedefin URL’si yazılır ya da istenilen yere sizi gönderecek bir linkin üzerine tıklanır Web lokasyonların isimlerine URL denir. Web browseriniz URL talibini HTTP ile gönderir. HTTP Web browser ile Web serverı arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiğini belirler.
*****4)URL’ler birkaç kısımdan oluşur. İlk kısım –http://-hangi Internet protokolünün kullanılacağını gösterir. Ikinci kısım-genelde içinde www vardır-bazen ne tür bir Internet kaynağıyla bağlantı kurulduğunu gösterir. Üçüncü kısım-örneğin zdnet.com-uzunluk olarak değişebilir ve bağlantı kurulacak Web serverını belirler Son kısım ise serverdaki belirli bir directoryi ana sayfayı belgeyi veya bir Internet objesini belirler.
*****5)Talep Internete gönderilir. Routerlar (yönlendirici) talebi, hangi servera gönderileceğini belirlimek için incelerler. “http:/www” nin sağ tarafındaki bilgi Internete talep edilen bilginin hangi serverda bulunabileceğini gösterir. Routerlar talebi o servera gönderirler.
*****6) Web serverı talebi HTTP protokolü ile alır. Servera hangi spesifik belgenin istendiği belirtilir.
*****7)Server talep edilen anasayfayı, belgeyi ya da objeyi bulduğu zaman, bunu Web browsera gönderir. Sonra bu bilgi Web Browser içinde monitöre yansıtılır. Sayfa gönderildikten sonra HTTP bağlantısı, yeniden açılabilmek üzere kapanır.
Web Standartlarını Hangi Kuruluş Belirler
Kaynak :ekinoks.cu.edu.tr
0 yorum:
Yorum Gönder