İngilizce açılımı Cascading Style Sheets, yani Türkçe Çağlayan Stil Tabakası gibi bir anlama geliyor.
CSS ile Neler Yapılıyor?
CSS kullanarak HTML ile yapamayacağımız birçok şeyi yapabiliriz. Bir sayfadaki tüm ögeleri veya belli bir kısım ögeyi renk, boyut, arkaplan resmi, sayfadaki konumu, sağından solundan olan boşlukları ve daha birçok özelliği yönünden CSS ile tanımlayabiliriz.
Bir CSS dosyasıyla bütün sayfalarınızın stilini oluşturabileceğiniz için sayfalarınızın boyutu küçülür, yükü hafifler. CSS ayrıca öğrenmesi en kolay dillerden birisidir.
CSS Öğrenmek için Gerekli Ön Bilgiler;
CSS öğrenmek için gereken en önemli bilgi Temel HTML bilgisidir. HTML bilmeden CSS kodlarını kullanmanız çok zor olacaktır. HTML öğrenmeden CSS'ye başlamamanızı tavsiye edilmez.
CSS öğrenmek için diğer gerekli bilgi ise İngilizce'dir.
Bir CSS Kuralı Hangi Parçalardan Oluşur?
SS kuralları 3 parçadan oluşur. Her CSS kuralı bir seçici ve bir tanımlama bölümüne sahiptir. Tanımlama bölümü bir özellik ve bir değerden meydana gelir.
Yani bir CSS kuralı şu şekilde oluşturulur;seçici {özellik:değer}
Bir CSS kuralında seçici olarak bir html ögesinin ismi(Örneğin; a, p, span, div, body), kimliği(id'si) veya sınıfı(class'ı) kullanılabilir. Bu anlatımdaki örneklerde seçici olarak HTML ögelerinin isimleri kullanılmıştır.
CSS kurallarında özellik olarak ise sadece belirli maddeleri kullanabiliyoruz.(Belirli dediğim yaklaşık 120 tane kadar) değer olarak ise her özelliğin alabileceği kendi değerleri var, bunları kullanabiliyoruz.
Örnek olarak {font-size:12pt} ve span{font-size:10px; font-color:blue;} verilebilir.
Tanımlama bölümünde birden fazla özellik giriliyorsa aralarına noktalı virgül(;) konulur. Sadece tek değer giriliyorsa konulmayabilir ancak değerin sonuna eklemenin de bir sakıncası yoktur. Ayrıca aynı değerleri vereceğimiz iki seçiciyi aralarına virgül koyarak tek seferde tanımlayabiliriz de;
a, span, p {font-size:12pt; font-color:blue;} gibi...
4 Mayıs 2013 Cumartesi
CSS NEDİR ?
Sevda Yıldırım Hakkında
Öyle sıradan gülüşleri olan bir şeyden çabuk sıkılabilen tahammül derecesi az olan birisiyim. Sosyal medya uzmanlığı kursunda aldığım eğitim ile kendime bu bloğu açtım.
0 yorum:
Yorum Gönder