4 Mayıs 2013 Cumartesi

JAVA SCRİPT NEDİR ?

JavaScript Netscape firması tarafından geliştirilmiş olan bir script dilidir. Script dilleri Web sayfası hazırlayanlara etkileşimli ve dinamik sayfalar hazırlama imkanı vermektedir. JAVA dilinin özelliklerine ve komut yapısına çok benzeyen JavaScript aslında JAVA dilinden ayrı olarak hazırlanmıştır.
Javascript yardımı ile HTML kaynak kodları değiştirilebilir, bu sayede dinamik Web sayfaları hazırlamak mümkün olur. Javascript ile hazırlanmış Web sayfaları ancak JavaScript desteği veren Web tarayıcıları ile izlenebilir. En popüler tarayıcılardan olan Netscape Navigator ve Internet Explorer tarafından desteklenmektedir.
JavaScriptin özellikleri

* JavaScript yorumlamaya muhtaç bir dildir. Kullanıldığı browser yazılan bu programı kendi özelliklerine göre yorumlayacaktı.
* JavaScript HTML kodları arasına gömülür. Yani direkt olarak bir html dosyası gibi düz yazı formatında yazılır.
* Bir script dili olduğunda esnek bir dildir. Diğer programlama dilleri gibi katı kuralları yoktur. Bu nedenle esnek bir şekilde kullanılabilir.
* Bu dilin imla kurallarına uymak zorunluluğu vardır. Mesela bir parantez eksik yazıldığında hata oluşacaktır.
* JavaScript programları bir hareket halinde işler. Mesela bir tuşa tıklanması, belli bir zamanın gelmesi gibi. Bir hareket(olay) olmadığı zaman javaScript bir şey yapmaz.
* JavaScript nesne yönelimli bir dildir. Program içinde her kullandığı birimi bir nesne olarak görür ve ona göre davranır. Mesela browser javaScript için bir nesnedir, form javaScript için bir nesnedir.


JavaScripti kısaca tanımlarsak nesne yönelimli, yorumlanmaya muhtaç, düz yazı şeklinde html kodaları arasına gömülü bir şekilde bulunan kolay bir script dilidir.

Burada javascriptin sürümlerinden bahsetmek zorundayız. Çünkü javascript devamlı gelişmektedir. Bu gelişme ile birlikte borwserlerin yeni sürümleri javascriptin yeni sürümlerini tanımaktadır. Fakat eski sürüm browserler javascriptin yeni sürümlerini tanımıyorlar ve yeni ekler gelince hatalı sonuçlar üretiyorlar. Bu sebeple javascriptin sürümlerini ve hangi browserlerin kullandığını görelim.

***JavaScript version Netscape version Explorer version
***JavaScript 1.0 Netscape 2.0 Explorer 3.0
***JavaScript 1.1 Netscape 3.0 Explorer 3.0++
***JavaScript 1.2 Netscape 4.0-4.5 Explorer 4.0++
***JavaScript 1.3 Netscape 4.6++ Explorer 5.0





Kaynak : http://destek.mybb.com.tr

Konuyu Sosyal Ağlarda Paylaş :

Sevda Yıldırım Hakkında
Öyle sıradan gülüşleri olan bir şeyden çabuk sıkılabilen tahammül derecesi az olan birisiyim. Sosyal medya uzmanlığı kursunda aldığım eğitim ile kendime bu bloğu açtım.

0 yorum:

Yorum Gönder

ip adresiniz

ip adresi

Takipçilerim